Dieta wegańska
Dieta wegańska to usługa cateringowa skierowana do osób, które pragną wyeliminować produkty pochodzenia zwierzęcego z własnej diety, przy jednoczesnym dostarczeniu niezbędnych składników odżywczych. W ramach tej usługi, całkowicie wykluczone są takie grupy produktów, jak mięso, ryby, owoce morza, nabiał, jaja i miód. Podstawą oferowanych dań są składniki roślinne, takie jak zboża, rośliny strączkowe, orzechy, nasiona, warzywa i owoce. Wegański catering pudełkowy jest doskonałym rozwiązaniem dla osób, które ze względu na swój tryb życia nie mają czasu na samodzielne przygotowywanie zrównoważonych posiłków z wyłącznie roślinnych składników.
Oferujemy różne warianty kaloryczne, takie jak 1000 kcal, 1250 kcal, 1500 kcal, 1750 kcal, 2000 kcal i 2500 kcal, złożone z pięciu posiłków. Jeżeli nie jesteś pewien, który wariant kaloryczny jest odpowiedni dla Ciebie, zachęcamy do kontaktu z naszymi dietetykami! którzy chętnie udzielą Ci odpowiednich porad.
Przeciętny tygodniowy podział makroskładników może wyglądać następująco:
- Białko stanowi 12-15% ogólnej dostępnej energii.
- Tłuszcze dostarczają 30-35% ogólnej dostępnej energii.
- Węglowodany stanowią 45-50% ogólnej dostępnej energii.
Przykładowe dania na dzień:
Śniadanie:
Rolada szpinakowa z suszonymi pomidorami i pieczywem razowym
Alergeny: Soja, Gorczyca, Gluten
Składniki: Czosnek, Musztarda słoneczna, Olej rzepakowy, Nasiona słonecznika, Sok z cytryny, Suszone pomidory, Szpinak, Płatki drożdżowe, Chrzan tarty, Płatki owsiane, Napój sojowy bez cukru, Chleb orkiszowy, Szpinak, Kiełki buraka
Śniadanie II:
Fit Snickers
Alergeny: Orzechy
Składniki: Czekolada gorzka, Morele, Orzechy nerkowca, Mix mąk bezglutenowych, Syrop klonowy, Olej kokosowy, Masło z orzechów nerkowca
Obiad:
Boczniaki duszone ze szpinakiem z różową kaszą bulgur
Alergeny: Seler, Gluten, Soja
Składniki: Cebula, Czosnek, Kasza bulgur, Oliwa, Szpinak, Boczniaki, Pieprz, Bulion warzywny, Sok z buraka, Śmietanka roślinna, Tofu naturalne, Kolendra
Podwieczorek:
Zupa tajska z makaronem ryżowym
Alergeny: Seler, Gorczyca
Składniki: Cukier, Czosnek, Pieczarki, Imbir, Kurkuma, Curry, Kolendra, Woda, Bulion warzywny, Mini kukurydza, Mieszanka chińska – kiełki fasoli mung, marchew, papryka, por, pędy bambusa, grzyby mun, cebula biała, czerwona, Pędy bambusa, Mleczko kokosowe, Kafir, Seler naciowy, Limonka, Makaron ryżowy
Kolacja:
Jarmużowa sałatka z ciecierzycą i warzywami korzeniowymi
Alergeny: Seler, Gorczyca
Składniki: Burak, Musztarda słoneczna, Oliwa, Papryka, Sól, Bataty, Ciecierzyca, Ksylitol, Pieprz, Woda, Garam masala, Seler, Cytryna, Jarmuż
Korzyści:
- Redukcja ryzyka chorób przewlekłych: Wiele badań wskazuje, że dieta wegańska może przyczynić się do obniżenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, niektórych typów nowotworów, cukrzycy typu 2 czy chorób nerek.
- Kontrola masy ciała: Dieta wegańska często pomaga w redukcji masy ciała i utrzymaniu zdrowego BMI.
- Poprawa poziomu cholesterolu: Dieta wegańska może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu LDL (“złego cholesterolu”).
- Stabilizacja poziomu cukru we krwi: Wegańskie diety mogą przyczyniać się do stabilizacji poziomu glukozy we krwi, co jest korzystne dla osób z cukrzycą.
- Zdrowsza flora jelitowa: Dieta bogata w błonnik pochodzący z produktów roślinnych może przyczynić się do rozwoju korzystnej flory bakteryjnej w jelitach.
Cennik
Dzień próbny: od 59zł
Od jednego dnia: od 79zł/dzień
Od 20 dni: od 77zł/dzień